Chinezen willen geen persconferentie

In Brussel is de Chinese president Xi Jinping op bezoek. Hij zal vanmiddag lunchen met Europees president Van Rompuy en Jose Manuel Barroso.
“Xi Jinping luncht samen met Barroso en Van Rompuy”, zegt VTM NIEUWS-reporter Jelle Frencken aan het gebouw van de Europese raad in Brussel. “Ook de vrouw van de president is hier, zij zal samen met de vrouw van Herman Van Rompuy en de vrouw van Barroso lunchen. Vrouwen en mannen zijn dus gescheiden vandaag.”
“Er komt geen persconferentie straks. De Chinezen hebben het niet zo op begrepen op een persconferentie waar vrijuit vragen gesteld mogen worden. Volgens hen zijn er hier zelfs dissidente Chinese journalisten die kritiek leveren op het Chinese beleid. In Londen is er een aantal jaren geleden een schoen gegooid naar de Chinese premier. Dergelijke toestanden willen ze koste wat kost vermijden.”
Er werd ook actie gevoerd door Amnesty International. “ Zij hebben spandoeken opgehangen boven de tunnels hier in Brussel. Daarmee protesteren ze tegen schendingen van de vrije meningsuiting in China, waar journalisten en schrijvers die kritiek leveren opgepakt worden en in de cel belanden.”
“Amnesty International kreeg geen officiële toestemming om actie te voeren. Daardoor hebben ze voor dit geïmproviseerd protest gekozen, in de hoop dat de Chinese president de spandoeken ziet hangen.”