Vlaamse jeugd is bang en braaf

Onze jeugd toont zich in een grootschalig onderzoek best tevreden, al zijn mainstreamjongeren over het algemeen ook doodgewone, brave kinderen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De kranten baseren zich op de monitor van het Jeugdonderzoeksplatform. Doel van dat onderzoek is de leefwereld van de Vlaamse jongeren in kaart te brengen.

Misdrijven

Zeven op de tien Vlaamse jongeren zeggen zichzelf "best oké" te vinden, acht op de tien menen dat ze over een aantal "goede kwaliteiten" beschikken. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat de Vlaamse jeugd zich angstig en onveilig voelt. In vergelijking met vorige onderzoeken is het onveiligheidsgevoel fors toegenomen. Toch melden slechts weinig middelbare scholieren ooit het slachtoffer van een misdrijf te zijn geweest. Diefstal en lastiggevallen worden op straat komen relatief vaak voor, maar fysiek geweld en bedreiging met een wapen zijn eerder zeldzaam.

Nooit op café

In hun visie op de politiek is het defaitisme troef. Hun leven speelt zich af in een kleine, brave kring. Hun favoriete vrijetijdactiviteiten zijn sms'en, bellen en tv-kijken. Meer dan een vijfde gaat nooit op café.