U beslist zelf waar politie flitst

In april houdt de federale politie een 24 uur durende flitsmarathon op snelwegen en secundaire wegen. Opvallend is dat burgers zelf plaatsen kunnen melden waar volgens hen moet geflitst worden.

Geheime datum

De dag waarop de flitsmarathon zal plaatsvinden, blijft een goed bewaard geheim, maar de politie en het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) maken er geen geheim van dat er 24 uur lang intensief zal gecontroleerd worden. Bij de actie zal de snelheid op alle mogelijke manieren gecontroleerd worden.

ikflitsmee.be

Maar ook de burgers worden betrokken bij de actie. Via de site ikflitsmee.be kan iedereen suggesties doen voor plaatsen waar geflitst moet worden. Het idee komt van het BIVV. "Om mensen bewuster te maken. Want nog al te vaak wordt te snel rijden afgedaan als een onschuldige overtreding", klinkt het. "terwijl overdreven snelheid een rol speelt in een derde van de dodelijke ongevallen. Omgerekend gaat het om meer dan 300 doden per jaar. Het BIVV zal alle inzendingen verzamelen en doorgeven aan de politie, die beslist uiteindelijk waar er geflitst zal worden. Op een paar uur tijd zijn al een dikke duizend suggesties gedaan.