Chinese president aangekomen in België

De Chinese president Xi Jinping is aangekomen in ons land. Premier Elio Di Rupo verwelkomde de president en zijn vrouw Peng Liyuan op de luchthaven van Zaventem. Daarna ging het naar het koninklijk paleis, voor een ontmoeting met koning Filip en koningin Mathilde. Deze namiddag staat er een bezoek aan Pairi Daiza op het programma, om de Chinese panda’s te gaan bezoeken.

Het is het eerste bezoek van Xi Jinping aan ons land sinds hij president is, en de eerste keer dat een Chinees staatshoofd de Europese instellingen bezoekt. Hij zal onder meer Europees president Herman Van Rompuy ontmoeten, parlementsvoorzitter Martin Schulz en commissievoorzitter José Manuel Barroso.

De vrouw van Xi, een voormalige zangeres, bezoekt morgen het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. ’s Avonds volgt een staatsdiner op het kasteel van Laken.

Dinsdag gaat de Chinese president naar de Volvo-fabriek in Gent, dat in handen is van het Chinese Geely. Daarna volgt een speech in het Brugse concertgebouw. Dat is ook het einde van het bezoek.