Rechters spreken mildere straffen uit

Het aantal zware gevangenisstraffen daalt spectaculair in ons land. In 2011 veroordeelden strafrechters nog 1.412 criminelen tot celstraffen van 3 tot 5 jaar, vorig jaar gebeurde dat 864 keer. Dat bericht De Tijd.

Volgens justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) is er maar één oorzaak mogelijk. "Jarenlang hebben de rechters strengere celstraffen uitgesproken omdat die anders niet werden uitgevoerd. (...) Maar nu zien we een duidelijke kentering, omdat de rechters weer geloven in de strafuitvoering. Ze weten dat we door het opvoeren van het aantal elektronische enkelbanden nu ook meteen een gevolg geven aan celstraffen onder de drie jaar."

Nico Snelders, woordvoerder van het hof van beroep in Antwerpen, bevestigt dat sommige rechters hogere celstraffen oplegden om zeker te zijn dat een veroordeelde in de gevangenis zou belanden. "Maar om de forse daling met zekerheid te kunnen duiden, zou je de rechters moeten bevragen. Misschien zijn er dan nog andere verklaringen."

Ook strafpleiter John Maes, specialist bij de Orde van Vlaamse Balies, pleit voor een onderzoek. "Misschien zijn de rechters ook de mensonwaardige omstandigheden in de Belgische gevangenissen beu en spreken ze daarom mildere straffen uit?"