Onderzoek naar paneel Lam Gods

Het parket van Gent is vorig jaar een onderzoek geopend na een nieuwe tip over het verdwenen schilderij ‘De Rechtvaardige Rechters’, een paneel van het bekende ‘Lam Gods’. Dat zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens. Volgens de tipgever, historicus Paul De Ridder, is het paneel in het bezit van een vooraanstaande Gentse familie.

"Het gaat om een tip die vorige zomer is binnengekomen en belangrijk genoeg geacht werd om een gerechtelijk onderzoek te vorderen in het najaar", aldus Serlippens. "De onderzoeksrechter heeft ondertussen een aantal mensen van de bewuste familie verhoord, maar er zijn nog absoluut geen inverdenkingstellingen of concrete aanwijzingen naar het paneel."

Het parket zegt dat het onderzoek nog loopt en dat er in het verleden al verschillende opsporings- en gerechtelijke onderzoeken gevoerd werden. "Er wordt altijd geëvalueerd hoe ernstig of concreet een tip is, maar alle onderzoeken hebben tot nu toe tot niets geleid."

Het schilderij ‘De Rechtvaardige Rechters’ werd in 1934 gestolen. Sindsdien circuleren er vele theorieën over wat er met het paneel gebeurd is.