Handelaars mogen prijzen afronden

De ministerraad heeft het wetsontwerp goedgekeurd waardoor handelaars hun prijzen op het kasticket kunnen afronden tot op vijf cent. Daardoor zullen we de euromuntjes van 1 en 2 cent almaar minder gebruiken.

Het wetsontwerp zou normaal vorige week al zijn goedgekeurd, maar de PS schoot het idee toen af. De partij wilde dat de prijzen alleen zouden kunnen worden afgerond bij een cashbetaling en niet als er met een bankkaart wordt betaald. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) besliste daarom het wetsontwerp uit te stellen,  maar nu komt het er dus toch.

Daardoor is het nu mogelijk dat u bij een cashbetaling een afgeronde prijs moet betalen. Binnen twee jaar wordt de maatregel geëvalueerd, en wordt het mogelijk uitgebreid naar elektronische betalingen.

Bij ondernemingsorganisatie UNIZO, die altijd voorstander was van het voorstel, reageren ze enthousiast. “Iedereen is de koperen muntjes liever kwijt dan rijk. Ze leveren een hoop rompslomp op, mensen potten ze op, maar betalen wel meer voor het slaan van de muntjes dan dat ze waard zijn”, vertelt topman Karel Van Eetvelt.