1 op de 10 studenten buist voor elk vak

Op de Vlaamse universiteiten en hogescholen slaagt 1 op de 10 eerstejaarsstudenten voor geen enkel vak. Van de bijna 52.000 studenten sloten 5.800 het academiejaar 2011-2012 af zonder één enkel studiepunt (11,23 procent). Dat blijkt uit cijfers die Goedele Vermeiren (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Gebuisd over de hele lijn

Het gaat om 51.726  studenten die zich voor de eerste keer inschrijven voor een professionele of academische bachelor in het Vlaams hoger onderwijs. Liefst 11,23 procent blijkt op het einde van het eerste academiejaar geen enkel studiepunt te hebben gehaald. Ze zijn dus voor geen enkel vak geslaagd. Een voltijds academiejaar staat doorgaans gelijk aan 60 studiepunten, waarbij één studiepunt staat voor 25 tot 30 uur opleiding.  Beste leerling van de klas is de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Daar sloten slechts acht van de 175 generatiestudenten (4,57 pct) het eerste jaar zonder studiepunt af. De rode lantaarn is de XIOS  hogeschool in Hasselt. Met 160 studenten sloot daar één op de vijf studenten het eerste academiejaar af zonder een enkel studiepunt.

IJkingsproef

Vlaams minister Pascal Smet zegt dat er heel wat maatregelen in uitvoering zijn. Hij verwijst naar de afstemming van de eindtermen secundair onderwijs op de startcompetenties van het hoger onderwijs en naar de geplande herordening van de studierichtingen secundair onderwijs. "En er is de ijkingsproef die hogescholen en uniefs kunnen opleggen aan nieuwe studenten. Vorig jaar legden 1.000 leerlingen zo'n proef af. Een commissie werkt dit systeem structureel uit", aldus de minister.