Doel 3 en Tihange 2 opnieuw dicht

De reactoren Doel 3 en Tihange 2 worden opnieuw stilgelegd. Testen op de reactoren gaven niet de resultaten die werden verwacht.De reactoren zullen naar verwachting niet heropgestart worden voor 15 juni. Eerder lagen de twee reactoren al bijna een jaar stil nadat er scheurtjes in de reactorkuipen werden vastgesteld. Onderzoek wees toen uit dat het ging om waterstofvlokken.

Bij de heropstart in juni 2013 was overeengekomen met het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, om testen uit te voeren om het gedrag van de reactorvaten op lange termijn te evalueren. Nu blijkt dat die niet de verhoopte resultaten opleverden. Het gaat om een test waarbij de mechanische weerstand werd gemeten van een proefblok die dezelfde samenstelling en eigenschappen heeft als de reactorvaten in Doel 3 en Tihange 2. Het ging om een test uitgevoerd na een versnelde bestralingscyclus in het studiecentrum voor kernenergie in Mol.

Er zijn nieuwe bijkomende tests nodig. Daarom besliste Electrabel "uit voorzorg" om een geplande onderhoudsstop van Doel 3 en Tihange 2 - die normaal zou beginnen op 26 april en 31 mei en zes weken zouden duren - al te vervroegen naar morgen/woensdag 26 maart. Momenteel worden de reactoren stilgelegd.

De resultaten van de tests worden verwacht vanaf 15 juni. De reactoren zullen niet heropgestart worden vooraleer de uitslag van de test bekend is. De resultaten zullen worden geanalyseerd in overleg met de nucleaire veiligheidsautoriteiten.