Foorkramers leggen Antwerpen plat

In Antwerpen hebben de foorkramers van de bekende Sinksenfoor een groot deel van de voormiddag de volledige stad geblokkeerd. Van in de vroege ochtend blokkeerden zo'n 300 foorkramers met hun trucks alle toegangswegen tot Antwerpen. Toen de politie de blokkades wou opheffen kwam het zelfs tot rellen tussen de foorkramers en de politie, die traangas gebruikte en 43 arrestaties uitvoerde.

De foorkramers begonnen in alle vroegte aan hun actie. Eerst bezetten ze alle kruispunten op de Singel, waardoor er geen verkeer de stad meer in kon. Daarna werden ook de op- en afritten van de E19, de E313 en het op-en afrittencomplex aan het Sportpaleis geblokkeerd. Ook bussen en trams van De Lijn ondervonden grote hinder van de actie. Net als het het verkeer, dat zowat heel de voormiddag volledig lam lag in en om Antwerpen.

Confrontatie met politie

Toen de foorkramers de binnenstad wilden intrekken, ging de politie over tot actie. De omgeving van het stadhuis werd vrijgemaakt door de ordediensten en afgezet met prikkeldraad. Ook het Bijzondere Bijstandsteam en het waterkanon kwamen ter plaatse.

De politie legde de foorkramers een ultimatum op, maar die negeerden dat. Daarop kwam het op de Singel tot rellen tussen de foorkramers en de politie, die de blokkades wilde opheffen. De ordetroepen omsingelden de foorkramers en gebruikten traangas, in totaal werden 43 foorkramers opgepakt. Er werden ook een aantal vrachtwagens verwijderd. Rond 10u45 gaven de foorkramers pas hun blokkades op, nadat burgemeester De Wever beloofde hen persoonlijk te ontvangen. De verkeershinder hield nog wel lang aan.

Tegen verhuis Sinksenfoor

De foorkramers protesteerden met hun actie tegen de geplande verhuis van de Sinksenfoor van de gedempte Zuiderdokken op het Antwerpse Zuid naar Park Spoor Oost, in het district Borgerhout. De foorkramers willen van geen verhuis weten en zijn van plan actie te blijven voeren. "In ieder geval zijn we van plan vol te houden tot het stadsbestuur ons hoort. Ook morgen of volgende week kunnen er nog acties volgen", verklaart Guillaume Borremans, de Antwerpse afdelingsvoorzitter van de Vereniging der Belgische Foornijveraars.