Studie bewijst: beurs niet te voorspellen

Kunnen beleggingsanalisten voorspellen of een aandeel zal stijgen of dalen? Uit een analyse blijkt dat vertrouwen op die adviezen nauwelijks beter is dan een muntje opgooien. Toch betekent dat niet die adviezen waardeloos zijn, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad

Stijging of daling?

Als de consument wil weten hoe veel een aandeel over een jaar waard zal zijn, kan hij er de koersdoelen op naslaan die banken op aandelen plakken. Maar zijn die adviezen ook iets waard? Een eerste vraag is of de analisten de richting van de koers kunnen voorspellen. Gemiddeld voorspellen analisten in 58 procent van de gevallen correct of een aandeel zal stijgen of dalen. Dat is dus maar nipt beter dan een muntje opgooien, waarbij de kans op een goede voorspelling 50 procent is.

Hoe nauwkeurig?

Een tweede vraag is hoe ver een koersvoorspelling van de werkelijke evolutie verwijderd is. Gemiddeld zitten analisten er meer dan 20 procentpunten naast. Bedraagt de werkelijke stijging van het aandeel bijvoorbeeld 10 procent, dan voorspellen analisten gemiddeld een daling van 10 procent of een stijging van 30 procent. "Uit onderzoek blijkt dat er geen analisten zijn die systematisch beter scoren dan anderen", zegt Geert Van Campenhout, professor Financiën (KU Leuven). "Zeker als je rekening houdt met de transactiekosten, kan je uit de voorspellingen geen voordeel halen op lange termijn."

"Koersdoel is niet alles"

"De meeste koersdoelen zijn gebaseerd op parameters die nauwelijks een week later al niet meer van toepassing zijn. Het zijn dus momentopnames", stelt Benedict Peeters van Finvex. "Maar dat neemt niet weg dat ze voor korte termijnbeslissingen wel nuttig zijn." Buy-side-analist Danny Van Quaethem (Société Générale) vindt het onheus dat analisten beoordeeld worden op het koersdoel dat ze naar voren schuiven. "Een analistenrapport verengen tot het koersdoel is niet serieus. Veel belangrijker is de argumentatie die in een rapport gegeven wordt."