Turtelboom is tegen strengere fiscus

Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) is niet te spreken over de verregaande bevoegdheid van belastinginspecteurs om huizen en bedrijfslokalen van zaakvoerders te doorzoeken. Ze vindt het niet gepast dat er minder strenge regels gelden om woningen van mogelijke belastingontduikers uit te kammen dan huizen van zware criminelen. Dat schrijft De Tijd.

Om het evenwicht te herstellen moet de belastingwet dringend worden aangepast, vindt Turtelboom. Ze gaat daarmee in tegen het standpunt van staatssecretaris John Crombez (sp.a). Die zei donderdag in naam van de regering dat hij een wetswijziging niet nodig vond.

Aanleiding voor de regeringsrel is nieuwe rechtspraak van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en het Gentse hof van beroep. Die gaven de fiscus gelijk in verschillende dossiers waarbij belastinginspecteurs bedrijfslokalen of privéwoningen hadden doorzocht. Om de woning van een bedrijfsleider te doorzoeken moeten de inspecteurs wel toestemming vragen aan een politierechter. Maar zodra die wettelijke verplichting is vervuld, kan vrijwel alles, zo blijkt. De rechtbank van Antwerpen vindt het zelfs niet nodig dat de inwoners van het huis de doorzoeking bijwonen. De fiscus mag alle laden en kasten doorzoeken, en meenemen wat hij wil. Toch is het volgens de rechtbank niet aan de fiscus om te bewijzen dat alles correct is verlopen. Het Gentse hof van beroep vindt het dan weer geen probleem als belastinginspecteurs per ongeluk privégegevens op een bedrijfscomputer bekijken.

"Er moeten duidelijk wel strengere regels komen in de belastingwet", benadrukt Turtelboom in een dubbelinterview met advocaat Hans Rieder dat zaterdag in De Tijd verschijnt.