Renners: 'beperking tot 30 km/u onzin'

Wielerbond Vlaanderen reageert onthutst op de snelheidsbeperking van 30 km/uur op kleinere wegen en landbouwwegen die vanaf volgende week maandag geldt. "Waar kunnen we straks nog rijden?", vraagt voorzitter Jules Vandergunst zich af in Het Nieuwsblad en De Standaard maandag. Ook bekende wielrenners reageerden al dat een snelheidsbeperking 

Het gaat om de wegen die  zijn voorbehouden voor voetgangers, fietsers, ruiters en landbouwvoertuigen, en er geldt op dit moment nog geen snelheidsbeperking. In theorie mag je er dus 90 km/uur rijden.  De regel leidt tot veel onbegrip bij Wielerbond Vlaanderen, al belooft voorzitter Jules Vandergunst dat ze zich aan de regel zullen houden. "Dertig per uur is een redelijke snelheid", aldus Vandergunst. "Niet iedereen haalt die, maar voor sommige wielertoeristen zal het wel vervelend zijn."

Wederzijds begrip

Vandergunst begrijpt wel dat het voor wandelaars niet aangenaam is als er een groep wielertoeristen hen heel snel voorbijrijdt. "Maar daarom hoeft het parlement toch geen wet aan te nemen die dat allemaal regelt? Gewoon wederzijds begrip, daar zouden we al ver mee geraken", besluit Vandergunst. Volgens Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) zal het zo'n vaart niet lopen. "Het doel is om een anomalie uit het verkeersreglement te halen. Als je nu kijkt op een wegenkaart met de snelheidsbeperkingen erbij, zie je dat al die kleinere wegen daaraan ontsnappen. Omdat het onzinnig is om overal extra verkeersborden te plaatsen, hebben we de beperking toegepast op deze specifieke borden. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat er op fietsers gecontroleerd zal worden."

Profrenners

Voor profrenners is de snelheidsbeperking tot 30 kilometer per uur al helemaal niet te doen. Zij gebruiken die kleine wegen vaak om te trainen en dat gaat nu eenmaal niet goed aan zo'n snelheid.