Zijn 11.000 gezinnen studietoelage kwijt?

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) stuurt de komende dagen bijna 11.000 ouders een brief omdat hun kind te veel spijbelt. Daardoor kunnen ze hun studietoelage kwijtspelen. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

De ouders van 5.648 kleuters en leerlingen in het basisonderwijs en nog eens 5.293 leerlingen in het secundair onderwijs mogen binnenkort een brief verwachten. Daarin spreekt Smet hen persoonlijk aan: "Het is belangrijk dat uw kind elke dag naar school gaat. Zo kan het gemakkelijker de lessen volgen en loopt het geen achterstand op."

Misbruik

De brief is vooral bedoeld om misbruik met studietoelagen tegen te gaan. Sinds 2007 is het krijgen van zo'n toelage gekoppeld aan de aanwezigheid op school. Het bedrag kan oplopen tot 1.080 euro. "Ouders hebben er dus alle baat bij om hun kinderen naar school te laten gaan", beklemtoont Smet.

In Vlaanderen ben je een hardnekkige spijbelaar als je twee schooljaren op rij minstens 30 halve dagen onwettig afwezig bent op school.