Tien keer meer bommeldingen

De DOVO-afdeling in Poelkapelle krijgt sinds het dodelijk ongeval in Ieper 150 aanvragen per dag binnen om munitie op te ruimen. Dat is tien keer meer dan voor de ontploffing van woensdag.

Sinds de bomexplosie in Ieper waarbij twee arbeiders het leven lieten, krijgt DOVO Poelkapelle tot 150 aanvragen per dag binnen. "Hoe tragisch zo'n ongeval wel is, soms is het nodig om mensen wakker te laten schieten", vertelt DOVO-commandant Nollet. Hij benadrukt ook dat de bommen uit de Eerste Wereldoorlog gevaarlijker worden. "Dat komt door de corrosie, en dan vooral aan het ontstekingsmechanisme."

In maart werd er in Zonnebeke en Moorslede een grote hoeveelheid munitie uit de Eerste Wereldoorlog werd aangetroffen. Door de stijging in aanvragen zullen die opruimingswerken wat trager verlopen dan verwacht. "We werken nog steeds met acht mensen en twee kranen van Defensie, maar de andere aanvragen moeten ook behandeld worden. We werken in het weekend door," aldus commandant Nollet.  Er werden inmiddels 770 projectielen uit de grond gehaald in Zonnebeke en Moorslede.