Staking bij post Antwerpen X

Sinds vanmorgen 6 uur is er een 24-urenstaking aan de gang in het postsorteercentrum Antwerpen X. Het personeel klaagt de te hoge werkdruk aan en er zouden ook problemen zijn met de vakantieregelingen. Bovendien is de samenwerking met enkele leidinggevende problematisch, aldus de vakbonden.

De staking wordt grotendeels opgevolgd, al zijn er ook al een aantal vrachtwagenchauffeurs donderdagnacht aan het werk gegaan. Verwacht wordt dat de meeste post besteld kan worden.

"De actie is van start gegaan. We hadden opgeroepen om om 6.00 uur te beginnen. Desondanks hebben sinds middernacht een aantal vrachtwagenchauffeurs het werk al neergelegd. Daardoor is niet alle post op zijn plaats geraakt, maar het grootste gedeelte wel", zegt ACV-Transcom-secretaris Paul Beyers namens het gemeenschappelijk vakbondsfront.

"Er is een zestal mensen van de circa 45 tot 50 personeelsleden aan het werk gegaan, dus de staking is zo goed als algemeen."

De vakbondsman verwacht dat het personeel bij de latere shiften op vrijdag, die op 14.00 uur en 19.30 uur starten, de staking ook goed zal opvolgen. Volgens Beyers zijn het vooral die shiften waar de werkdruk flink is toegenomen, onder meer door het meerwerk afkomstig van postorderbedrijven, die met korte levertijden werken.

Een deel van de post wordt omgeleid naar andere sorteercentra en ook in het weekend kan de vrijdag opgelopen achterstand worden weggewerkt, zodat Beyers een vrij normale bedeling op maandag verwacht. "We houden niets of niemand tegen. We willen het management in Brussel een signaal geven dat ze het management in Antwerpen financiële ademruimte kunnen geven, zodat er meer personeel kan komen om de werkdruk te verlichten."

Woensdag zitten bonden en directie samen om een agenda op te stellen voor verdere onderhandelingen.