Ook politie voortaan met gordel in auto

Meer dan een kwarteeuw moesten politie, brandweer- en ziekenwagenpersoneel geen autogordel dragen. Door een nieuwe wet is dat voortaan wel verplicht, zo staat vrijdag in De Morgen.

De wet geldt voor alle prioritaire voertuigen: dat zijn alle wagens die uitgerust zijn 'met blauwe knipperlichten en een geluidsapparaat'.

"Tot op vandaag was er geen gordelplicht in prioritaire voertuigen. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we de logica omgedraaid. Behalve in een klein aantal uitzonderingen is iedereen, voortaan verplicht een gordel te dragen", zegt Isabel Casteleyn, woordvoerder van Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris van Mobiliteit.

De uitzonderingen waarover ze spreekt: ziekenwagenpersoneel dat iemand moet verzorgen, of agenten die een arrestant in bedwang moeten houden. 

"Dit is een goede zaak", zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. "Vroeger was men vrijgesteld indien de opdracht dit rechtvaardigt. Dat was voor interpretatie vatbaar. Nu is de regelgeving tenminste eenduidig."