Wet op familienamen is er, na veel ruzie

De plenaire Kamer heeft donderdag het wetsontwerp goedgekeurd waardoor ouders hun kinderen de naam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide kunnen geven. Als de ouders het onderling niet eens raken, wordt de naam van de vader automatisch toegekend. Dat gebeurde na een urenlang debat over de kwestie. De dag voordien werd de stemming over de dubbele achternamen in de bevoegde commissie ook al ontsierd door een incident met CD&V fractieleider Raf Terwingen. Hij stond buiten de telefoneren terwijl er besloten werd om snel te stemmen.

Het geeft aan in welke sfeer het debat werd gevoerd. “Het was vooral een discussie tussen Open VLD en CD&V. Het ging er weer bitsig aan toe,” vertelt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez tijdens de stemming in de Kamer.

De wet werd bovendien niet gestemd door een gewone meerderheid. Het is uitzonderlijk, maar om de wet gestemd te krijgen, is er steun nodig van een partij uit de oppositie. “Dat zegt veel over de sfeer van deze regering. Er zijn veel openlijke discussies en spanningen,” aldus Lattrez.