Het is zeker: Obama komt naar Waregem

President Obama gaat naast de Europese instellingen woensdag ook naar het Amerikaans militair kerkhof in Waregem.  Dat is bevestigd op een persconferentie bij minister van Binnenlandse Zaken Milquet en de federale politie.

In het VTM NIEUWS zeiden we u al dat Obama op dinsdagavond arriveert in Brussel en zal overnachten in The Hotel, het vroegere Hilton. Ook dat is nu bevestigd. Woensdag gaat hij dan per helikopter naar Waregem, waar hij het enige Amerikaanse soldatenkerkhof uit de Eerste Wereldoorlog bezoekt.

“Wellicht koning Filip”

Daarna keert Obama terug naar Brussel, waar hij de Europese instellingen zal bezoeken. ’s Avonds trekt hij naar de Bozar, waar hij een happening met zo’n tweeduizend genodigden zal bijwonen.

Obama zal in de loop van de dag normaal ook premier Di Rupo ontmoeten en “wellicht” ook koning Filip. Maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Dreigingsfase 3

Het bezoek van de Amerikaanse president is trouwens niet het enige internationale bezoek aan ons. Maar liefst 130 internationale delegaties, onder wie ook de Chinese president,  brengen tussen 25 maart en 4 april een bezoek aan ons land. In die periode wordt voor het hele Brussels Gewest en de luchthaven van Zaventem het terreuralarm verhoogd van niveau 2 (gemiddeld) naar niveau 3 (hoog). "We hebben geen enkele aanduiding gekregen dat er mogelijk aanslagen zouden gebeuren", zegt André Vandoren van het antiterreurorgaan OCAD, "maar niveau 3 is een logisch gevolg van het grote aantal vergaderingen en van de aanwezigheid van een aantal personen en hun landen van afkomst."