We zijn nog niet af van rosse muntjes

We zijn nog niet meteen af van onze ‘rosse muntjes’. Het wetsontwerp dat het afronden naar veelvouden van 5 cent regelt, zit geblokkeerd binnen de federale regering. Er bestond nochtans wel een akkoord over. Het is niet duidelijk of het voor de verkiezingen nog in orde komt.

Volgens Unizo is het de PS die het wetsontwerp heeft afgeschoten, ook al keurden ze het bij een eerste lezing goed. Volgens een coalitiepartner is de partij bang voor slechte reacties bij haar achterban. Volgens andere bronnen is het ontwerp niet van de baan, maar slechts uitgesteld.

Dat het ontwerp nu geblokkeerd zit, is opvallend, zeker nadat de partijen het goedkeurden bij een eerste lezing. Bovendien zijn de Nationale Bank, het Prijzenobservatorium en de Raad voor Verbruik positief over het voorstel.

Het wetsontwerp zou ons bevrijden van de stukken van 1 en 2 eurocent. Wanneer we iets aankopen, zou het totaalbedrag aan de kassa afgerond worden naar een veelvoud van vijf. € 5,66 wordt €5,65, en €10,99 wordt €11 bijvoorbeeld.