Geen pensioen door computerfout

Een pak zelfstandigen zullen het door computerproblemen bij de pensioendienst een tijdlang zonder hun pensioenbonus moeten doen. Dat is bedrag dat ze krijgen bovenop het pensioen, zodat ze langer aan het werk blijven. Dat bericht Het Nieuwsblad.

“Sommige zelfstandigen kregen zelfs te horen dat ze helemaal géén pensioen kregen zolang dit informaticaprobleem niet was opgelost”, vertelt N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke.

De pensioenbonus bestaat al sinds 2007, maar is sinds enkele maanden grondig aangepast. De nieuwe regeling is sinds dit jaar van kracht, maar voor een pak zelfstandigen blijft het wachten op die ‘nieuwe’ pensioenbonus.

Oorzaak zijn computerproblemen bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). De computers lopen er vast op de nieuwe berekeningswijze. Alle zeilen worden daar bijgezet om het probleem zo snel mogelijk opgelost te krijgen, klinkt het.

“Op basis van de klachten hebben we nu van het RSVZ kunnen bekomen dat er met voorlopige pensioenuitbetalingen zal worden gewerkt. En dit in afwachting van een definitieve uitbetaling van het volledige en correcte pensioen, inclusief de bonus”, zegt Tony Van Der Steen, de Ombudsman van de Pensioenen.