Oplichter 'wees van Léonard' opgepakt

Stéphane Bleus, de Belg die tientallen mensen zou opgelicht hebben met een piramideconstructie, is dinsdag in Antwerpen opgepakt en aangehouden. Dat meldt het Brusselse parket. Over de omstandigheden waarin de man werd aangetroffen, kan het parket voorlopig geen verdere commentaar geven. Het Brusselse parket verdenkt de man van oplichting, witwassen en onwettig uitoefenen van de functie van financieel tussenpersoon.

Bleus werd gezocht door het Belgische en Luxemburgse gerecht. Hij ronselde zijn klanten vooral in gelovige milieus. Hij deed zich voor als een weeskind dat speciale relaties onderhield met aartsbisschop Leonard en kon zo het vertrouwen winnen van heel wat gedupeerden. Die beleggers investeerden in een Luxemburgs fonds, Pegasius, dat stevige rendementen van 9 tot 25 procent beloofde.

Het operationele hart van de zwendel die Bleus opzette, lag aan de Brusselse Louizalaan: Paragon International Management Holding. In de buurt had Bleus ook een boekhandel geopend die gespecialiseerd was in gewijde literatuur.

De bal ging aan het rollen toen een van de investeerders in Pegasius zijn geld terugwilde. Luxemburgse speurders ontdekten in de weken daarna dat de vlag Pegasius enkel een boekhoudkantoor dekte. Het Belgische Paragon ging op 10 februari failliet. De bijzondere belastinginspectie BBI viel daarop eind februari binnen in de kantoren van Paragon en nam er een grote partij documenten en computers in beslag.

Bleus was spoorloos sinds de vermeende fraude aan het licht kwam, maar is dinsdag aangehouden in Antwerpen.