Sinksenfoor moet naar Borgerhout

De foorkramers van de Antwerpse Sinksenfoor willen niet verhuizen naar de NMBS-site Spoor Oost in Borgerhout. Hiermee gaan ze in tegen de beslissing van het Antwerps stadsbestuur. De Sinksenfoor vindt traditiegetrouw plaats op de Gedempte Zuiderdokken. Maar omdat enkele buurtbewoners een klacht indienden wegens geluidsoverlast en gelijk kregen, moest het stadsbestuur op zoek naar een nieuwe locatie. De stad onderzocht verschillende alternatieven, en koos uiteindelijk voor Spoor Oost als beste plaats voor de kermis.

De NMBS ging maandag al akkoord met het voorstel van het stadsbestuur om het rangeerstation in Borgerhout drie jaar ter beschikking te stellen. De foorkamers werden maandagavond  door het stadsbestuur ingelicht en zaten dinsdag in Gent samen om het voorstel te bespreken. "We hebben besloten om het voorstel te verwerpen", zegt Guillaume Borremans van de  Vereniging Der Belgische Foornijveraars. "Er zijn geen garanties op lange termijn. Bovendien kunnen we onmogelijk aan klantenbinding doen als we na enkele jaren opnieuw moeten verhuizen.”

De kramers zijn het ook niet eens met het akkoord tussen stad en klagers. Ze vrezen dat het een precedent kan vormen om overal foren weg te jagen. Ze blijven wel bereid tot verder overleg en plannen enkele acties om hun standpunten kracht bij te zetten. De Sinksenfoor is met ruim 150 attracties een van de grootste kermissen in België en begint traditiegetrouw op Pinksteren.

Bekijk ook: