Onderzoeksrechter verdacht van fraude

Het strafonderzoek tegen de Veurnse ex-onderzoeksrechter Yves Vanmaele (62) is afgerond. "Hij werd in verdenking gesteld wegens heling, afpersing, valsheid in geschrifte en fiscale inbreuken", zo zegt Dominique De Brauwere, woordvoerder van het Gentse parket-generaal, dinsdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het Gentse parket-generaal startte eind 2012 al een onderzoek tegen Yves Vanmaele, die toen nog actief in dienst was als onderzoeksrechter. Er waren aanwijzingen dat hij gerechtelijke dossiers had gemanipuleerd in het voordeel van onder meer oplichters, fraudeurs, drugsdealers en smokkelaars. Zo moest de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling in april vorig jaar vaststellen dat de zaak rond het bedrijf Algemene Bouwcentrale (ABC), een van de grootste fraudezaken uit de jaren negentig, verjaard was. In dezelfde periode werden hem nog vijf andere onderzoeken ontnomen omdat ook die onherroepelijk dreigden te verjaren.

Daarnaast werd Vanmaele door verschillende getuigen beschuldigd van corruptie en het manipuleren van gerechtelijke onderzoeken. Zo verklaarde een cannabisboer dat hij bij twee rechtszaken tegen hem smeergeld betaalde aan de onderzoeksrechter. "Het strafonderzoek tegen hem is nu afgerond", zegt Dominique De Brauwere. Vanmaele en nog drie verdachten werden officieel in verdenking gesteld wegens heling van gestolen goederen, inbreuken op de btw-wetgeving, afpersing en valsheid in geschrifte. "Nu moeten we oordelen of de aanwijzingen van schuld voldoende zijn om de verdachten voor de rechter te dagvaarden."

Vanmaele is sinds augustus vorig jaar met pensioen. Hij heeft de beschuldigingen eerder met klem ontkend.