2 op de 3 gebruiken illegale drugs

Uit de Global Drug Survey, een wereldwijd onderzoek naar het gebruik van drugs blijkt alcohol in ons land de meeste gebruikte drug te zijn. Twee op de drie deelnemers aan de enquête heeft het afgelopen jaar minstens één illegale drug gebruikt.

Via een online vragenlijst wilden onderzoekers van de HoGent en de UGent een breder en diepgaander beeld krijgen van het druggebruik in ons land. Van de 2.670 deelnemende Belgen zegt 66,3 procent het voorbije jaar minstens één illegale drug gebruikt te hebben en meer dan de helft deed dat de voorbije maand. "Dankzij dergelijk onderzoek kunnen dokters en preventiewerkers sneller reageren", zegt onderzoekster van HoGent,Tina Van Havere. Niet onverwacht is alcohol de meeste gebruikte drug: bijna iedereen heeft alcohol gedronken in het laatste jaar. "Meer dan de helft van de alcoholdrinkers vertoont matige tot zeer ernstige indicaties voor problematisch gebruik," zegt Van Havere. Voor bijna tweehonderd respondenten wordt aangeraden een specialist te contacteren en eventueel een behandeling op te starten.

De resultaten van de enquête gaven ook een hoog cannabisgebruik aan. 41,8 procent van de respondenten heeft cannabis gebruikt in het laatste jaar. De meeste gebruikers kopen bij een dealer, maar sommigen gaan langs bij een coffeeshop en een vijfde kweekt de drug zelf. België scoort wat andere illegale drugs betreft vrij "klassiek": populair zijn MDMA, cocaïne, speed en in mindere mate ketamine en GHB.