Seksisme wordt strafbaar

Het Nieuwsblad schrijft vandaag dat seksisme binnenkort strafbaar wordt. Het gaat niet alleen over het beschimpen van vrou­wen op straat, maar ook vernederingen op het werk of op sociale media zoals Facebook vallen onder de noemer 'seksisme'.

De documentaire 'Femme de la Rue' toont hoe vrouwen in Brussel op straat worden beschimpt en geïntimideerd. Het opende de ogen van onder ande­re minister van Gelijke Kan­sen Joëlle Milquet (CDH), die seksisme uit de wereld wil hel­pen. Ondertussen heeft Milquet een wetsontwerp klaar en overtuigde ze haar re­geringspartners om de strijd tegen seksisme aan te gaan. Als alles goed gaat, keurt de Kamer het voorstel begin april goed.

Vrouwen nafluiten mag, maar wie opzet­telijk een gebaar of handeling stelt die vrouwen schade toe­brengt en de waardigheid van hun persoon ernstig aantast, kan gestraft worden. Een rechter zal moeten oordelen waar de grens precies ligt. Overtreders ris­keren een gevangenisstraf tussen een maand en een jaar en kunnen boetes krijgen tussen 50 en 1.000 euro.