XTC-pillen dubbel zo gevaarlijk

De dosissen van het actieve bestanddeel MDMA in xtc-pillen zijn zo hoog geworden dat de risico's van de drugs nog moeilijk in te schatten zijn. Dat schrijft De Standaard.

"Xtc is helemaal te­rug, we kunnen gerust spreken van een revival. Alleen is de drug niet meer wat hij tien jaar geleden was. De xtc-tabletten zijn hoger gedoseerd en mogelijk gevaarlij­ker dan ooit." Dat zegt dr. Peter Blanckaert van het Belgian Early Warning System, een programma van het Wetenschappelijk Insti­tuut Volksgezondheid (WIV).

Uit analyses van stalen door het WIV blijkt dat de dosis van MDMA in am­per enkele jaren tijd bijna verdub­beld is. De jongste jaren, ook in 2013, worden piekwaar­den ontdekt tot 200 milligram MDMA in één tablet. "De hoge piekwaarden zijn veront­rustend", zegt Blanckaert. "Wie uitgaat en de pech heeft om xtc van té goede kwaliteit te ne­men, krijgt een gigantische dosis binnen en dreigt naar de spoed te mogen worden afgevoerd."

Hoge dosissen veroorzaken over­verhitting en uitdroging. Xtc was in de jaren negentig de uitgaansdrug bij uitstek. Met de opkomst van cocaïne en nieuwe psychoac­tieve stoffen was de drug wat onder de radar verdwenen. Volgens een bevraging van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) was xtc na cannabis de populairste uitgaansdrug in 2012.