Studenten doelwit van reizende bendes

De gewelddadige overvallenplaag in studentensteden als Gent en Leuven is volgens het parket van Gent te wijten aan rondtrekkende dievenbendes. Zij trekken van stad naar stad en hebben het vooral gemunt op feestende studenten. Dinsdagnacht werd in Gent nog een 22-jarige Algerijn opgepakt, die in Leuven al gelijkaardige feiten pleegde. Zowel in Gent als in Leuven merkt de politie dat de omgeving van de uitgaansbuurten (De Overpoort in Gent en de Oude Markt in Leuven) het de laatste tijd zwaar te verduren krijgen.

De dievenbendes gaan op een gewiekste manier te werk waarbij ze het slachtoffer omsingelen en gebruik maken van de ‘knuffeldiefstal’-techniek. Ze leiden het slachtoffer af door middel van knuffels waardoor het voor dieven een gemakkelijke klus is om hun slachtoffer te beroven. Het grotendeel van de slachtoffers zijn vaak studenten die ’s nachts de bloemetjes buiten zetten. Zij zijn vanwege hun dronken toestand een gemakkelijk doelwit.

De politie raadt de studenten aan om waakzaam te zijn en gsm en portefeuille goed weg te stoppen. “Wanneer studenten naar huis willen gaan, doen ze dit best niet alleen", zo klinkt het bij de politie. "Een andere manier is een taxi nemen, dat biedt zekerheid op een veilige terugweg.” De politie vraagt studenten onmiddellijk aangifte te doen van diefstal zodat agenten meteen ter plaatse kunnen komen. Zo kunnen daders sneller gevat worden.