Beter op unief na wiskundig secundair

Studenten die in het secundair onderwijs vier uur wiskunde of meer volgden, hebben een veel grotere kans om te slagen in hun eerste jaar aan de universiteit in vergelijking met studenten die drie uur wiskunde of minder kregen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt.

De onderzoekers bekeken de slaagcijfers van 3.000 eerstejaarsstudenten aan de Universiteit Hasselt tussen 2008 en 2011. Over alle opleidingen heen ligt het slaagpercentage aan de UHasselt op 48 %, maar wanneer er gekeken wordt naar het aantal uren wiskunde in het middelbaar, zijn de verschillen groot.

Wie uit de richting Latijn-Wiskunde komt, heeft de grootste slaagkans met 69 procent. Daarna volgen Wetesnchappen-Wiskunde (54 %) en Economie-Wiskunde (46 %). Economie-Talen sluit de rij met slechts 29 %.

Volgens de Universiteit Hasselt zijn de verschillen te wijten aan het aantal uren wiskunde dat de studenten in het secundair gevolgd hebben. “De gevolgde studierichting in het ASO speelt een beduidende rol”, zo klinkt het. “Een goede keuze in het ASO is dus belangrijk voor de beoogde universitaire studies, maar het is natuurlijk niet de enige factor.”