Passendale: Al 50 bommen opgegraven

In Passendale, in West-Vlaanderen, heeft de ontmijningsdienst DOVO al een vijftigtal springtuigen opgegraven en blootgelegd. Dat zegt kapitein Sven Devroe. De ontmijningsdienst van het leger is vanmorgen begonnen de bommen op te ruimen. Gisteren heeft een landbouwer daar honderden, misschien wel duizenden bommen uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. De grond wordt nu volledig afgegraven. Dat is gevaarlijk en daarom hebben ze een groot deel van de buurt afgezet.

“Omstreeks 10.30 uur zijn we begonnen met het uitgraven en blootleggen van de projectielen”, zegt Devroe. “Rond de middag hadden we al zo’n dertig projectielen opgegraven. Eén van hen vertoonde een kleine lek maar het werd zonder problemen naar de opslagruimte in Poelkapelle overgebracht.”

DOVO denkt dat het een viertal weken zal duren om de hele site te ontruimen. “Een schatting maken is moeilijk”, zegt Devroe. “Vooraf hebben we het gebied volledig gedetecteerd op metaal. Omdat we heel wat reactie kregen, denken we dat het hier wel eens om een grote hoeveelheid munitie zou kunnen gaan. Een zekerheid is dat niet, het kan zijn dat we tientallen springtuigen vinden maar het kunnen er net zo goed enkele honderden of zelfs enkele duizenden zijn.”