Bijzonder afscheid van Jan Hoet

In de Gentse Sint-Pauluskerk, in de buurt van het station Gent-Sint-Pieters, is woensdagvoormiddag de uitvaartplechtigheid begonnen van Jan Hoet (77). Tal van (internationale) kunstenaars zakten naar Gent af om Hoet een laatste eerbetoon te brengen.

In de Sint-Pauluskerk zijn 600 zitplaatsen, waarvan er 300 gereserveerd zijn voor familie, vrienden en gasten, onder wie de Afro-Amerikaanse kunstenaar David Hammons, de Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang, en de Belgische kunstenaars Michaël Borremans, Wim Delvoye, Jan Van Imschoot, Berlinde De Buyckere, Ria Paquée en veel andere. Ook galeriehouders of (voormalig) museumdirecteurs zijn aanwezig, net als schrijver A.F.T van der Heijden en een aantal politici.

Er zijn ook 200 staanplaatsen, maar die volstaan niet om de aanwezigen plaats te bieden.

Verder zijn er ook delegaties uit Herford, waar Hoet in 2005 het museum voor hedendaagse kunst en design MARTa opende, uit Kassel, waar hij in 1992 curator was van de vijfjaarlijkse tentoonstelling voor actuele beeldende kunsten.

De plechtigheid is opgebouwd rond een aantal laatste wilsbeschikkingen. Jan Hoet ligt opgebaard in een kist naar een ontwerp van Maarten Van Severen. De plechtigheid wordt opgeluisterd door het Brussels Philharmonic, dat muziek brengt van onder meer Arvo Pärt, Joseph Haydn, Gabriël Fauré en Georg Friedricht Händel.

Na de uitvaartplechtigheid gaat tussen 12 en 15 uur een "monumentale koffietafel" door aan en in het S.M.A.K.