Stadswacht krijgt taken agent

De regering wil de gemeenschapswachten agent laten worden zonder een volledige opleiding te volgen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag. De politievakbonden maken het voorstel met de grond gelijk.

De regering wil "de paarse jassen", wier taak bestaat uit niet-politionele, publieke veiligheidsfuncties, laten doorgroeien tot de politie om onder meer alcohol- en snelheidscontroles uit te laten voeren.

Ze moeten daarvoor geen volledige politieopleiding doorlopen: volgens een koninklijk en een ministerieel besluit wil de regering de gemeenschapswachten vrijstellen voor een hele reeks proeven, stages en vakken uit de politieopleiding.

"Vriendjespolitiek", zegt Jan Adam van ACV-politie. "Dit heeft niets te maken met het verbeteren van de werking van de politie", zegt hij. "Als de regering toch gelooft dat de gemeenschapswachten bekwaam zijn, laat ze dat dan bewijzen tijdens de politieopleiding."

"We hebben de indruk dat ze de gemeenschapswachten willen dumpen bij de politie wegens problemen met statuut en subsidies", zegt Vincent Houssin (VSOA).

"Op die manier gaat een uitbreiding van het aantal agenten enkel ten koste van de kwaliteit die de bevolking mag verwachten van een politieoptreden", voegt Gert Cockx (NSPV) toe.

Het kabinet-Milquet begrijpt de commotie niet. "Een voorwaarde voor de doorstroming naar de politie is dat de gemeenschapswacht drie jaar ervaring heeft. Hun ervaring compenseert sommige vakken en proeven", zegt woordvoerster Ingrid Van Daele.

De politievakbonden struikelen verder over het feit dat de rekruteringsdienst van de politie in het voorstel vervangen wordt door de voordracht van de burgemeester en de korpschef.