Belfius onderzoekt splitsing van de bank

Zowel Belfius als de Nationale Bank hebben de afgelopen maanden in alle discretie onderzocht om een deel van de staatsbank af te splitsen in een zogenaamde ‘Bad Bank’, met alleen de verlieslatende delen van de bank. Dat weten De Standaard en Le Soir. In totaal gaat het om zo’n 12,5 miljard euro.

Dat bedrag is wat Belfius erfde van haar voorganger Dexia, en wat nu een dure financiering blijkt te zijn die de kansen verkleind voor de overheid om de bank te verkopen. De oprichting van een ‘bad bank’ zou dan een eerste stap zijn om van Belfius opnieuw een private bank te maken. Datzelfde scenario is ook al gebruikt bij Fortis.

Een goedgeplaatste bron verklaart echter aan de kranten dat de splitsing een van de vele opties is die onderzocht worden. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gezocht naar een goede partner voor Belfius. Volgens anderen is de splitsing dan weer alleen een theoretische optie, omdat Europa onlangs nieuwe verplichtingen heeft opgelegd aan de banken.

De krant voegt er nog aan toe dat er vandaag op politiek vlak geen enkele appetijt is om Belfius op te splitsen. Ann De Roeck, voorzitster van de raad van bestuur, zegt dat de splitsing niet op tafel ligt. Ze mag bovendien niet zeggen of dat een van de opties is in het aangepaste Europese herstelplan dat de bank onlangs heeft ingediend.