Geens "Plan is tot na de komma becijferd"

Het plan dat minister-president Kris Peeters (CD&V) voorgesteld heeft, daar hebben de kopstukken van de partij maanden aan gewerkt, zegt minister van Financiën Koen Geens(CD&V).

We hebben tot na de komma proberen becijferen of wat we beloven ook echt kan. We gaan voor een hele realistische toekomst. Dus die zes miljard aan lastenverlagingen, we hebben dat helemaal berekend. De nationale bank mag dat gerust verifiëren, want het is correct.

Daar staan een aantal lastenverhogingen tegenover: zoals het dieselrijden duurder maken, of de sigaretten. Dat gaan de mensen toch voelen? Wat wij vooral willen, zegt Geens, is de sociale zekerheid veiligstellen voor de toekomst, en de jobcreatie ook. Daar zetten wij in hoge mate op in. Dus tegen 2019 gaan we een aantal nieuwe, indirecte belastingen moeten heffen, heel geleidelijk aan, die de burgers nauwelijks gaan voelen, volgens Geens. Dit fiscaal plan is realistisch, en niet hard voor de burgers. Dit zou een regeerprogramma op zich kunnen zijn, want het is haalbaar. Dus zowel de N-VA als de PS zouden hier hun gading in kunnen vinden.