Janssen testte medicijnen uit in DDR

Janssen Pharmaceutica heeft tussen 1974 en 1987 minstens vier geneesmiddelen laten testen in Oost-Duitsland. Dat blijkt uit de archieven van de Stasi, de Oost-Duitse geheime politie, die De Standaard onder de loep nam. Volgens de woordvoerder van het bedrijf is het echter niet bewezen dat het bedrijf in de fout is gegaan.

De Belgische farmabedrijven waren met die praktijken niet alleen. In West-Europa was het steeds moeilijker proefpersonen te vinden, waardoor heel wat farmabedrijven naar de DDR trok. Het land had geneesmiddelen te kort en was blij om die te krijgen. Bovendien had het regime zo veel geld te weinig, dat alle manieren om geld binnen te krijgen goed waren. Zelfs tests uitvoeren op nietsvermoedende burgers dus.

Hoeveel patiënten bij de praktijken betrokken waren, is niet meer te achterhalen. En of ze al dan niet wisten dat ze als proefpersoon gebruikt werden, evenmin.

Volgens de woordvoerder van Janssen Pharmaceutica, Frederik Wittock, is er alleszins geen sprake van schuld. “Onze Duitse afdeling verleent alle medewerking aan de onderzoekers, maar tot dusver zijn geen problemen naar boven gekomen.” Hij kan zich ook moeilijk voorstellen dat Janssen destijds dingen deed die indruisten tegen de eigen ethische code van het bedrijf.