Vastgoedmakelaar zit in de lift

Het beroep van vastgoedmakelaar wint sterk aan populariteit bij jongeren. In drie jaar tijd is het aantal studenten gestegen met 34 procent. Dat zegt de Confederatie van Immoberoepen (CIB).

De Bachelor in Vastgoed kan in drie scholen gevolgd worden: Aan de KaHo Sint-Lieven in Aalst, de hogeschool in Gent en de AP Hogeschool in Mechelen. In 2013 waren er 920 studenten ingeschreven voor de opleiding. In 2010 waren er nog maar 685 inschrijvingen. Ook in het avondonderwijs wint de opleiding aan populariteit. Vorig jaar waren er 1.373 studenten ingeschreven. In het jaar 2010 waren dit 1.172 inschrijvingen.

De CIB verklaart de stijgende populariteit omdat er steeds meer beroep wordt gedaan op een professional. “Voor de Vlaming blijft het verwerven van een eigendom van groot belang”, zegt woordvoerder Dajo Hermans. “Ook zijn er steeds meer regels en verplichtingen. Hierdoor wordt de waarde van de vastgoedmakelaar duidelijker”, besluit Hermans.

Niet elke afgestudeerde gaat aan de slag als vastgoedmakelaar. Afgestudeerden komen soms ook bij projectontwikkelaars en beheerders van vastgoed terecht.