Fietshelm verplicht tot 16 jaar?

Dragen fietsers tot 16 jaar binnenkort verplicht een helm? Als het van neurochirurg Bart Depreitere van het UZ Leuven afhangt wel. De Fietsersbond is niet gewonnen voor het voorstel.

“Wanneer fietsers medische hulp nodig hebben, is dat bijna altijd voor een hoofd- en hersenletsel”, zegt professor Depreitere, die gespecialiseerd is in de behandeling van hoofdletsels bij fietsers. “Letsels met een handicap of overlijden tot gevolg zijn bijna altijd hersenletsels. De enige manier waarop fietsers zich hiertegen kunnen beschermen is door een helm te dragen.”

“Belangrijk is dat de helm het hele hoofd beschermt, maar vooral de kwetsbare slaapstreek boven de oren. Ook moet de helm zo rond mogelijk zijn”, zegt Depreitere. “Uitsteeksels versterken de draaibeweging wanneer de grond geraakt wordt. Die beweging is vaak nog schadelijker dan het eigenlijke contact met de grond.”

Fietsersbond: “Tegen verplichting”

Het pleidooi van professor Depreitere bevalt niet iedereen. Zo is de Fietsersbond geen voorstander van de verplichte helmdracht. “Wij zijn voor campagnes die de helm promoten, maar tegen een verplichting”, zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond. “Wij pleiten voor een betere fietsinfrastructuur. In landen als Nederland en Denemarken zijn er betere fietspaden en gebeuren er minder ongevallen.”

De Fietsersbond wijst nog op mogelijke negatieve gevolgen van een verplichting. “Automobilisten zouden kunnen denken dat de fietsers veiliger zijn en fietsers zelf zullen roekelozer worden”, voorspelt De Cleen. “Bovendien kan een helm het fietsen minder comfortabel maken, terwijl fietsen net gezond, leuk en ontspannend is.”