Meer holebi's vragen asiel aan in België

België is in trek bij holebi’s uit het buitenland. Het aantal mensen dat in ons land asiel aanvraagt op grond van hun seksuele geaardheid is in vier jaar tijd verdrievoudigd. “Twintig procent van hen krijgt effectief asiel”, zegt Dirk Van den Bulck van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en staatlozen in Het Nieuwsblad en De Standaard.

In 2013 werd een duizendtal dossiers behandeld van mensen die in België asiel willen omdat ze in eigen land moeilijkheden ondervinden omwille van hun seksuele geaardheid. Vier jaar geleden waren dit slechts 376 dossiers.

Van den Bulck ziet verschillende redenen voor de toename. “In sommige landen is de homoproblematiek verergerd. Kijk maar naar Rusland en een paar Afrikaanse landen. Er is ook het groeiend besef rond het verschil in seksuele geaardheid wereldwijd. Mensen komen ervoor uit dat ze homoseksueel zijn en krijgen daardoor problemen. Ze zien en horen ook dat je op basis van geaardheid elders asiel kan krijgen, en dat werft natuurlijk. Tegelijk stijgt daardoor ook het misbruik. Mensenhandelaars gaan slachtoffers warm maken om bij ons asiel aan te vragen, zogezegd op basis van hun seksuele geaardheid.