"Vande Lanotte heeft verslag vervalst"

Oppositiepartijen Groen en N-VA beschuldigen minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) ervan een parlementair verslag te hebben vervalst. Dat zou hij hebben gedaan door er kritische passages uit te schrappen. Vande Lanotte zelf vindt de beschuldigingen “buitensporig”.

Het parlementair verslag ging over het wetsontwerp van Vande Lanotte waarmee hij de ‘class actions’ of de groepsvorderingen mogelijk wil maken. Daardoor kunnen mensen in groep een schadevergoeding eisen van bedrijven, weliswaar in beperktere mate dan bij de Amerikaanse variant.

Het wetsontwerp moest normaal vandaag worden gestemd in de Kamer, maar Vande Lanotte liet het op het laatste nippertje van de agenda halen. In de wandelgangen was hij op Kamerleden Stefaan Van Hecke (Groen) en Peter Dedecker (N-VA) gebotst, die zich vragen stelden bij het parlementair verslag van de commissiebesprekingen.

“Vande Lanotte heeft bijna twee hele pagina’s doen verwijderen uit het verslag”, zegt Van Hecke en bevestigt ook Peter Dedecker. Op zich is het niet normaal dat kabinetten technische correcties laten aanbrengen, maar in dit geval bleken ook kritische tussenkomsten van Van Hecke te zijn gesneuveld. Die kaartte dat ook zelf aan op zijn Twitteraccount. “Vande Lanotte denkt dat het parlement zijn keizerrijk is”, klinkt het.

Vande Lanotte zelf vindt dat de oppositie “buitensporig” reageert. “Er is geen kwaad opzet in het spel”, zegt zijn kabinet. “Door het aanpassen van een aantal antwoorden klopten de vragen simpelweg niet meer. De minister zal dat nu verduidelijken in de commissie, maar gaat zijn redenering zeker niet aanpassen.”

Doordat het wetsontwerp van de plenaire agenda werd gehaald, verhuist de tekst nu terug naar de bevoegde commissie. Pas als de zaak daar is uitgeklaard, volgt er een plenaire stemming.

Foto: Stefaan Van Hecke, Twitter