Kwart Belgen zou dronken rijden

Een kwart van de Belgen zou met de auto rijden wanneer ze een te hoog promillegehalte hebben, maar de effecten ervan niet meteen gewaarworden. Dat blijkt een uit grootschalige Europese studie in opdracht van de Franse Fondation VINCI Autoroutes.

Duizenden bestuurders uit België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Italië en Zweden namen deel aan de enquête, die peilde naar het rijgedrag van de ondervraagden. In België gaven 1.001 bestuurders een inkijk in hun rijgedrag.

Belgen rijden ook bij vermoeidheid

De Belgische chauffeurs scoren over het algemeen gemiddeld, maar op het vlak van alcohol schiet ons land er bovenuit. 25 procent geeft namelijk aan achter het stuur te kruipen met te hoge alcoholwaarden, zolang ze er de effecten niet van gewaarworden. Na België volgt Frankrijk (17 %) en Italië (12 %). Spanje en Zweden scoren laag met respectievelijk 4 en 3 procent.

Ook bij vermoeidheid zouden de Belgen massaal het stuur vastgrijpen, 42 % van de Belgische respondenten zouden bij vermoeidheid nog rijden, in tegenstelling tot 34 % gemiddeld in Europa.