Overzicht: Belgische Bonnie & Clydes

De Nederlandse en Duitse politie voeren een klopjacht uit op Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan, ofwel de "Nederlandse Bonnie en Clyde". Het levensgevaarlijke duo ontleent zijn bijnaam aan het legendarische Amerikaanse koppel Bonnie Parker en Clyde Barrow, Het bankrovende koppel uit de jaren '30 werd wereldberoemd nadat hun verhaal in 1967 werd verfilmd. De twee zelf kwamen aan hun einde in een dodelijke hinderlaag van de politie.

Niet alleen Nederland, ook België kent "zijn" Bonnie & Clyde. Meerdere zelfs. De afgelopen jaren kregen namelijk meerdere criminele koppels de bijnaam toebedeeld. Een overzicht.

Didier Gyssens (40) en Patricia Kets (49) – 2000 tot 2010 Henegouwse veelplegers

Gyssens en Kets vormden tot 2010 een berucht Henegouws oplichtersduo. Ze waren goed voor meer dan 70 misdrijven over heel Wallonië, van oplichting over bendevorming tot pooierschap. Van 2005 tot 2008 zaten ze al eens in de cel, waarna ze voorwaardelijk vrij kwamen. Het koppel, dat elk misdrijf liefdevol samen pleegde, herviel echter en vluchtte daarna naar Spanje. Daar werden de twee in 2010 aangehouden in het kuststadje Peniscola.

Lisette Bus (34) en Jelloul Selini (31) – september 2005 tot februari 2006

Misschien wel de beroemdste Bonnie en Clyde van België. Bus en Selini hielden Gent tussen september 2005 en februari 2006 in de ban van een reeks gewelddadige overvallen en carjackingings. De Gentse politie pakte uit met een ware klopjacht, maar het koppel kon toch ontkomen naar Algerije. Daar gaf Bus zichzelf aan bij de Belgische ambassade, terwijl Sellini even later werd opgepakt door de politie.

Frele A. (15) en Kevin Lammens (27) – december 2006 tot januari 2007

De minderjarige Frele liep op 6 december 2006 weg uit de instelling in Sleidinge, waarna ze samen met haar Oost-Vlaamse vriend Kevin Lammens meerdere gewapende overvallen pleegde. Onder meer een lingeriewinkel in Berlare, een schoenenzaak in Zaffelare en winkels in Schilde en Vurste waren het doelwit van deze Bonnie & Clyde. De rooftocht van het duo kwam begin 2007 ten einde toen de Aalsterse politie hen bij de lurven kon vatten op kinderlijk eenvoudige wijze. Frele werd door een buurvrouw gezien toen ze haar ouderlijk huis betrad. De aanhouding die volgde was kinderspel voor de politie.

Kenny D. (30) en Melissa D. (23) – maart 2013 - Roeselaarse Bonnie & Clyde

Kenny D. en Melissa D. kregen hun bijnaam “de Roeselaarse Bonnie & Clyde” van de openbare aanklager toen ze eind vorig jaar terechtstonden voor verschillende diefstallen en inbraken. Een gestolen handtas in hun wagen tijdens een routinecontrole betekende het einde van hun nachtelijke rooftochtjes.

Bekijk ook: