200 banen op de tocht in Turnhout

De vestiging van Heinz Turnhout zal volledig gesloten worden tegen december 2014. Dat heeft het ACV laten weten na de bijzondere ondernemingsraad vanochtend. De productie verhuist naar het Engelse Telford. De sluiting betekent banenverlies voor zo’n 200 mensen.

Na de aankondiging van de bijzondere ondernemingsraad ontstond vannacht een spontane staking in de Turnhoutse vestiging van de ketchupfabrikant. “De nachtploeg kreeg de opdracht om de lijnen en de tanks helemaal leeg te draaien en volledig te reinigen, wat de indruk wekte dat er zeer slecht nieuws op komst was”, zei ACV-secretaris Dirk Verhaegen.

"Brazilianen beslissen"

Dat slecht nieuws is nu bevestigd, eind 2014 zal de vestiging in Turnhout volledig sluiten. "Het verdict is gevallen, de hele vestiging gaat toe", reageert Verhaegen. Volgens de ACV-secretaris is de lokale directie mee het slachtoffer. "Het zijn de Brazilianen die vanuit hun land met een pennentrek beslissen. Ook in de Nederlandse vestiging verstoppen ze zich."

De productie van de Heinzfabriek in Turnhout wordt naar verschillende plaatsen verhuisd, maar voor het grootste deel zou de productie naar het Engelse Telford gaan. "De loonkosten zouden daar de helft lager zijn", zeggen de bonden, die de cijfers wel in twijfel trekken.

Contract met McDonald's verloren

Eind oktober werd al gevreesd voor het voortbestaan van de fabriek in Turnhout. Toen verloor Heinz een belangrijk contract met fastfoodketen McDonald's. 45 % van de productie in Turnhout ging naar de fastfoodproducent.

De 150 arbeiders en 45 bedienden van het bedrijf mogen de rest van de week thuis blijven met behoud van loon. Tegen 10 maart moet de productie wel volledig hervat zijn.

Bekijk ook:

"Fabriek in Turnhout is te duur"