CD&V mag duurste kiescampagne voeren

CD&V mag de komende drie maanden de duurste verkiezingscampagne voeren. Dat blijkt uit een studie van de politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) waarover De Tijd dinsdag bericht. De Vlaamse christendemocraten mogen tot 25 mei 5,2 miljoen euro spenderen.

Vandaag begint de sperperiode, waarin de campagne-uitgaven sterk aan banden worden gelegd. Grote affiches of internetadvertenties mogen niet meer. Ook het totale budget is begrensd.

Het uitgavenplafond is voor elke partij anders. Veel hangt af van hoeveel parlementsleden een partij telt en hoe groot de kieskringen zijn waarin ze campagne voert. Om die reden mogen de Franstalige partijen minder uitgeven dan de Vlaamse. De N-VA mag de komende drie maanden nog 4,9 miljoen euro spenderen. Voor Open VLD, Vlaams Belang en de sp.a liggen de limieten op 4,6 à 4,7 miljoen. Groen (3,6 miljoen) en zeker LDD (1,5 miljoen) moeten het met een pak minder doen.

 

Uit hun recentste jaarrekening blijkt dat de Vlaamse partijen een voldoende grote oorlogskas hebben aangelegd om campagne te voeren voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Opnieuw is Groen de uitzondering op die regel.

De totale uitgaven voor 25 mei kunnen oplopen tot 54 miljoen euro, maar wellicht bereiken ze die limiet niet, meent De Tijd. In dat cijfer is immers ook de 4,9 miljoen euro opgenomen die de extreemlinkse PVDA/PTB mag uitgeven. Dat het plafond voor die partij zo hoog ligt, komt omdat ze als enige in het hele land naar de kiezer trekt.