Kindergsm’s vanaf maart verboden

De verkoop van gsm's die speciaal werden ontworpen voor kinderen jonger dan 7, wordt vanaf 1 maart verboden in ons land. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil niet wachten tot er uitsluitsel is of intensief mobiel bellen wel of niet kankerverwekkend is. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Reclame voor gsm's die bedoeld zijn voor die leeftijdscategorie wordt ook verboden. Daarnaast moet voortaan bij de verkoop van elke gsm of smartphone de stralingswaarde (SAR) worden vermeld. Hoe hoger de stralingswaarde van het toestel, hoe slechter voor de gezondheid. Ook in reclames moeten de producenten telkens de stralingswaarde vermelden. Elke mobiele telefoon krijgt ook een verklaring van de verschillende categorieën mee, samen met de mededeling: "Denk aan uw gezondheid, gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAR-waarde".

Ongeveer 4 procent van de gsm-gebruikers in België belt meer dan een half uur per dag, wat wordt beschouwd als het risiconiveau. Bijna alle Belgische twaalfjarigen hebben een gsm, op de leeftijd van 10 jaar gaat het om twee op de drie jongeren.