Distributiecentrum Renmans geblokkeerd

De socialistische vakbond BBTK blokkeert sinds vanochtend 5 uur het belangrijkste distributiecentrum voor vlees van slagerijketen Renmans in Londerzeel. De vakbondslui verhinderen dat vrachtwagens het distributiecentrum binnen- of buitenrijden. De directie van slagerijketen Renmans blijft bij het ontslag van de twee BBTK-vakbondsafgevaardigden.

De vakbond protesteert tegen het ontslag wegens zware fout, zonder schadevergoeding, van twee vakbondsafgevaardigden. De vakbond spreekt van een "anti-democratische" houding van de directie. Als de directie het ontslag niet intrekt, staakt de vakbond de volgende dagen verder.

De blokkade van het distributiecentrum in Londerzeel zal zich laten voelen in de winkels, zegt de vakbond. "In de praktijk zal het onmogelijk zijn voor de slagers van de keten om hun klanten dit weekend te bedienen."

De directie spreekt echter tegen dat de blokkade een impact heeft op de vleesstocks in de filialen. "Onze filialen worden rechtstreeks vanuit de slachthuizen bevoorraad. Het distributiecentrum in Londerzeel levert geen vlees. Er worden salades, charcuterie en traiteurproducten bereid. Bijgevolg kan er daaraan op sommige plaatsen wel gebrek aan zijn."

De ontslagen werknemers zijn twee afgevaardigden van het BBTK-gewest La Louvière. Ze werden vorige week ontslagen om dringende reden, wegens opzettelijke vernieling van materiaal. Zo is sprake van een mechanisch defect van een afwasmachine, omdat een koffielepel in de afvoer terechtkwam. Maar dat betwist de vakbond.

Renmans telt 2.700 werknemers in het 300-tal Belgische filialen.