Psychiatrie werkt met zwarte lijsten

Psychiatrische patiënten die tijdens een opname weerbarstig zijn geweest of de rekening niet hebben betaald, zijn daarna in sommige gevallen niet meer welkom. Dat schrijft De Morgen na getuigenissen van verschillende mensen uit de sector. "Er moeten zwarte lijsten circuleren", klinkt het.

Straathoekwerkers in Gent, maar ook in Brussel, bevestigen dat ze sommige patiënten "aan de straatstenen niet meer verkocht krijgen". En dat het vaak helemaal uit de hand moet lopen vooraleer ze gehoor krijgen. Niet zelden komt daar dan een internering bij kijken.

"Er moeten zwarte lijsten circuleren", zegt Gregory Cremmery, coördinator van Brussels Platform Armoede. "Niemand heeft die lijsten ooit gezien, maar het is heel duidelijk dat bepaalde patiënten telkens geweigerd worden."

Roel De Cuyper, directeur van het psychiatrisch ziekenhuis Gent-Sleidinge, herkent de problematiek. Zijn ziekenhuis staat er net om bekend wél nog 'lastige' patiënten binnen te laten. "Enkele centra hanteren heel duidelijke exlusiecriteria. Patiënten mogen niet te agressief of weerbarstig zijn, de behandeling moet aanslaan... Op den duur moet je wel heel erg gezond zijn om in de psychiatrie te belanden. Terwijl het hier om erg zieke mensen gaat."

Ook professor Geert Dom, hoofdgeneesheer bij de Broeders Alexianen in Boechout, erkent dat sommige patiënten geweigerd worden.