2.000 asielzoekers verlaten België zelf

Voor het eerst bestaan er cijfers van het aantal mensen zonder papieren die op eigen initiatief en zonder (fi­nanciële) steun van de overheid te­rugkeren naar hun land. Dat blijken er elk jaar zowat 2.000 te zijn, veel meer dan verwacht. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag.

Tot nog toe leefde volgens de krant het idee dat zowat alle uitgeprocedeerden die eigenlijk het bevel hebben ge­kregen om het land te verlaten, gewoon in België blijven en in de illegaliteit verdwijnen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) lanceerde samen met de gemeenten, de lokale politie en de Dienst Vreemdelingenzaken een campagne om de spontane vertrekkers aan te zetten hun vertrek te melden.

Dat gebeurt sinds mei vorig jaar voor­lopig alleen in de luchthavens, maar toch blijkt deze golf van vertrekkers nu al een pak groter te zijn dan gedacht. Op acht maanden tijd ging het om 1.346 perso­nen. Doorgetrokken naar een heel jaar zijn dat er iets meer dan 2.000.

En in werkelijkheid zullen de cijfers wellicht nog een flink stuk hoger liggen, aangezien er wellicht veel meer mensen met de auto of de bus het land verlaten.