“Kom zondag niet naar panda’s kijken!”

Zondag komen de twee Chinese panda's, Hao Hao en Xing Hui, aan op de luchthaven van Zaventem, waar ze na een welkomstceremonie overgebracht worden naar dierenpark Pairi Daiza in Brugelette. Naar de luchthaven afzakken om de aankomst van de panda’s te bezichtigen, heeft evenwel geen  enkele zin. Dat heeft woordvoerder Jan Van der Cruysse van Brussels Airport gezegd.

"Er zal helemaal niets te zien zijn, zelfs niet met verrekijkers", vertelt Van der Cruysse. De  woordvoerder wil vermijden dat er zondag mensen toestromen aan de luchthaven in de hoop een glimp van de panda’s op te vangen. "Dat zal verloren moeite zijn."

Brussels Airport stuurde eveneens een tweet de wereld in waarin het mensen verzoekt niet naar de luchthaven te komen voor de aankomst van de twee beren.

De twee Chinese reuzenpanda's Hao Hao en Xing Hui zullen zondag bij aankomst in Zaventem als staatshoofden onthaald worden door premier Elio Di Rupo en de Chinese ambassadeur Liao Liqiang.  Vervolgens worden ze overgebracht naar het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza. Ten vroegste vanaf april kan het grote publiek de twee panda's bewonderen.

DHL transporteert panda’s

Vanavond vertrekt een delegatie van Pairi Daiza naar China om de reis van de twee panda's te begeleiden. De beide beren vertrekken zaterdag vanop de luchthaven van Chengdu, in de Chinese provincie Sichuan, naar België met een tussenstop in Bahrein. Koerierbedrijf DHL staat in voor het delicate transport.

Voor oprichter van Pairi Daiza Eric Domb is de komst van de reuzenpanda's "een droom die in vervulling gaat". Het dierenpark investeert ongeveer acht miljoen euro in het verblijf van beide panda's, exclusief de kosten van een eventuele uitbreiding van de bezoekerscapaciteit.

Panda’s moeten zich voortplanten

De vier jaar oude panda's zullen 15 jaar in België verblijven in het kader van een wetenschappelijk onderzoek. Het is voornamelijk de bedoeling dat de dieren, een mannetje en een wijfje, zich voortplanten. Een Chinees team van wetenschappers permanent in het dierenpark verblijven. Ook onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde aan de UGent volgen de panda's mee op.

Reuzenpanda's zijn een bedreigde diersoort, wereldwijd leven er niet meer dan 1.600 exemplaren in het wild en ongeveer 300 in gevangenschap. Slechts vier dierenparken in Europa hadden tot nu toe de eer reuzenpanda's uit China te mogen huisvesten.