Kinderen spijbelen minder voor krokus

Er zijn minder gezinnen die al op krokusvakantie vertrekken nog voor de schoolperiode erop zit. Touroperator Thomas Cook telt 40 % minder reizigers die op woensdag of donderdag vertrekken voor de krokusvakantie. Zo lijkt Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) de strijd tegen luxeverzuim te winnen.

De touroperators zien het gedrag van hun klanten veranderen. Dit komt omdat de regels strenger zijn geworden.  Kinderen moeten tot de laatste schooldag voor een vakantie naar de klas komen. Er wordt dus vaker op vrijdag, zaterdag of zondag vertrokken. “In 2013 was woensdag nog drukker dan donderdag, nu is dat al omgekeerd”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder Thomas Cook.  “De gezinnen wachten dus al wat langer om hun kinderen van school te houden.”

Sinds de voorbije herfstvakantie bestaat er een centraal registratiesysteem dat bijhoudt welke leerlingen gespijbeld hebben om vroeger te vertrekken. Afwezig zijn in de week voor en na de vakanties is alleen maar geldig met een doktersattest. Voor hardnekkige spijbelaars kan de uitbetaling van de schooltoelage worden gestopt.