Tot 15 % verspilling in gezondheidszorg

“Tot 15 % van de middelen in de gezondheidszorg wordt verkwist”, zegt econoom Lieven Annemans in de krant De Morgen. “Overconsumptie is de kanker die ons systeem aanvreet.” Annemans klaagt het gezondheidssysteem aan in zijn boek ‘De prijs van uw gezondheid’.

Ons land is een koploper als het gaat om overconsumptie. We gebruiken bijvoorbeeld 34 % meer antibiotica dan de andere landen van de OESO (samenwerking van 34 Europese en niet-Europese landen). Er zijn ook 15% meer ziekenhuisopnamen. Ongeveer 40 % van de kinderen die op de spoedafdeling belanden, kunnen evengoed behandeld worden bij de huisarts. En 1 op de 4 kankerpatiënten krijgt in de laatste twee weken nog een chemokuur, die zinloos blijkt te zijn. 

“Maar dat betekent niet dat je lukraak moet besparen”, zegt Annemans. “Het aantal CT-scans in België bijvoorbeeld ligt 30 % te hoog, maar het heeft geen zin om dat zomaar te gaan beperken. Dan loop je het risico dat patiënten die de scans nodig hebben er geen meer kunnen krijgen. Je moet de verspilling heel gericht aanpakken.”

Bovendien is er niet alleen verspilling, maar ook onderbehandeling. Zwaar zieke patiënten worden te snel uit het ziekenhuis ontslagen. Of succesvolle, innovatieve ingrepen worden niet terugbetaald door de ziekteverzekering. ‘Te veel verspilling en te veel bespaard”, zegt Annemans.

Er kan wel bespaard worden door de ongelijkheid aan te pakken. “Het is geen geheim dat arme mensen vaker ziek zijn en dus meer kosten. Als we in België de gezondheidskloof tussen arm en rijk dichten, kunnen we al 20 % van alle kosten vermijden.” Annemans hoopt dat dit thema meer aandacht krijgt nu het bijna verkiezingen zijn. “We moeten naar een duurzame gezondheidszorg, die kwaliteit biedt en betaalbaar is voor iedereen.”